Reactie op standpunt B&W: 'Ziekenhuis moet parkeerkosten personeel betalen'

22 juni 2020

Vandaag stelt het College van B&W van Dordrecht in dagblad AD De Dordtenaar dat wij als ziekenhuis de exploderende parkeerkosten voor onze medewerkers (4 euro per gewerkte dienst) zelf op ons moeten nemen. Een merkwaardig standpunt, vinden wij.

  • Allereerst omdat de gemeente het nieuwe tarief enkel baseert op het financieel rond krijgen van het beoogde grote bouwplan en niet op schaarse ruimte, of op gewenste autoluwheid, zoals in de binnenstad.
  • Ten tweede omdat het nieuwe tarief niet marktconform is, zoals wordt gesteld. Misschien is het conform het tarief in de binnenstad, maar er is grote variatie in het (personeels)parkeertarief bij ziekenhuizen buiten het centrum in Nederlandse steden.
  • Ten derde omdat wij bestaande tariefafspraken hebben met de gemeente voor het gebruik van duizend parkeerplaatsen voor personeel. Die worden nu eenzijdig gewijzigd.
  • Ten vierde omdat het zou gaan om minstens een miljoen euro per jaar aan extra kosten (inclusief de naheffing van de Belastingdienst die er overheen komt wegens het uitkeren van loon in natura). ‘Andere bedrijven betalen parkeerkosten ook voor hun personeel’, zegt het Dordtse CDA hierover in de krant. Dat mag zo zijn, maar zij worden niet gefinancierd uit een voor de burgers verplichte, collectieve verzekering die bedoeld is voor goede medische zorg.

Parkeren bij belangrijke maatschappelijke voorzieningen – gelegen tussen woonwijken – zou je niet onaantrekkelijker moeten maken maar juist moeten faciliteren. Openbaar vervoer is geen reëel alternatief, niet voor patiënten en niet voor veruit het meeste personeel.

Wij blijven op het standpunt staan dat de gemeente er een niet-onderbouwd tarief doorheen drukt bij patiënten, bij zorgmedewerkers en bij de projectontwikkelaar. We hadden dit liever niet op deze manier besproken. Maar een jaar lang probeerden wij vergeefs hierover om de tafel te komen met het college van B&W. Inmiddels vestigen wij onze hoop op de gemeenteraad, die de kwestie op 8 juli opnieuw bespreekt.

Raad van Bestuur Albert Schweitzer ziekenhuis

Hier is het artikel te vinden uit het AD (< klik hier). 

U bent nu hier

MijnASzIk ben zorgverlenerNieuwsberichten professionals2020JuniReactie op standpunt B&W: 'Ziekenhuis moet parkeerkosten personeel betalen'
Naar boven