Geboortecentrum in Dordrecht vernoemd naar Rhena Schweitzer

18 december 2013

Het nieuwe geboortecentrum van het Albert Schweitzer ziekenhuis krijgt de naam 'Rhena'. Die naam heeft de jury gekozen uit maar liefst 220 inzendingen van de naamwedstrijd, die afgelopen zomer plaatsvond voor iedereen uit de regio. Rhena Schweitzer Miller (1919-2009) was het enige kind van Albert Schweitzer.

De symboliek is dus dat de plek waar vanaf 30 december alle baby's in het Albert Schweitzer ziekenhuis worden geboren, het kind van Albert Schweitzer zelf als 'beschermvrouw' krijgt. Rhena staat op de foto hiernaast. 
 
Levensverhaal
Rhena was niet alleen de dochter van Schweitzer, maar een vrouw met dezelfde daadkracht en eerbied voor het leven als haar vader. Zij nam na zijn overlijden de leiding op zich van het ziekenhuis in Lambarene (Gabon) dat haar vader had gesticht. Rhena had zelf vier kinderen en was zeer begaan met het lot van hulpbehoevende kinderen in Afrika. Het Albert Schweitzer ziekenhuis wil op de nieuwe afdeling de persoon Rhena zichtbaar maken en haar bijzondere levensverhaal vertellen. Hiervoor is al contact gelegd met het Schweitzer Museum in de Elzas. 
 
Warm van klank
Afgezien van de symboliek, vindt de jury dat de naam Rhena warm van klank, voor iedereen makkelijk uitspreekbaar en niet moeilijk te onthouden is. De winnende naam werd door zes mensen ingezonden. De inzendingen werden beoordeeld door zestien juryleden die een dwarsdoorsnede vormen uit de moeder- en kindzorg in het ziekenhuis: onder anderen dokters, verpleeg- en verloskundigen en afdelingshoofden. Ook de Cliëntenraad en de burgemeesters Brok van Dordrecht en Schrijer van Zwijndrecht zaten in de jury. De Raad van Bestuur had het laatste woord. 

'Diep geraakt'
Het ziekenhuis heeft voor het gebruik van de naam Rhena instemming gevraagd aan Rhena's dochter Christiane, een kleindochter dus van Albert Schweitzer. Zij liet vanuit haar woonplaats Los Angeles weten dat ze 'in dankbaarheid' toestemming geeft om de naam van haar moeder 'op zo'n betekenisvolle wijze' te voeren. Ze e-mailde: "Ik ben diep geraakt door de eer die het Albert Schweitzer ziekenhuis hiermee aan mijn moeder geeft."
 
Eerbied voor het leven
Het Albert Schweitzer ziekenhuis is al enige tijd bezig de persoon Albert Schweitzer en zijn gedachtegoed zichtbaarder en herkenbaarder te maken, omdat hij een aantal waarden in zich verenigt waarmee ook het ziekenhuis zich wil onderscheiden: eerbied voor het leven, naastenliefde, zorgzaamheid, honger naar (medische) kennis, veelzijdigheid en tomeloze energie. Rhena voegt een nieuw hoofdstuk toe aan het verhaal van Albert Schweitzer. 

U bent nu hier

MijnASzIk ben zorgverlenerNieuwsberichten professionals2013DecemberGeboortecentrum in Dordrecht vernoemd naar Rhena Schweitzer
Naar boven