Hier vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over corona. Lees meer

Albert Schweitzer ziekenhuis actief in corona-onderzoek: ‘Juist nú data verzamelen’

12 mei 2020

De gevolgen van de corona-uitbraak zijn wereldwijd gigantisch, maar over het virus Covid-19 is nog weinig met zekerheid bekend. Er is snel veel kennis nodig voor succesvolle bestrijding, preventie en behandeling in de toekomst. Als topklinisch ‘STZ-ziekenhuis’ – waar wetenschappelijk onderzoek een belangrijke plek inneemt – is het Albert Schweitzer ziekenhuis direct na de uitbraak aan de slag gegaan als initiator en/of deelnemer van maar liefst vijf coronastudies.

“We werden door deze pandemie in korte tijd overlopen”, vertelt internist-hematoloog Peter Westerweel. “De aandacht is uiteraard eerst uitgegaan naar goede patiëntenzorg. Maar juist tijdens de eerste piek van zo’n uitbraak, kun je veel te weten komen over een nieuw virus, om in een later stadium betere zorg te kunnen leveren. Zodra Covid-19 straks op z’n retour is, duurt het verzamelen van data langer.” Veel artsen van diverse specialismen, arts-assistenten, verpleegkundig specialisten en afdelingen hebben in deze hectische tijd éxtra stappen gezet op het gebied van onderzoek, aldus Westerweel.

Risico bij leukemie 
Hij is zelf initiator van een landelijke studie naar corona bij patiënten met chronische myeloïde leukemie (CML), een zeldzaam ziektebeeld waarvoor het Albert Schweitzer ziekenhuis expertisecentrum is. Westerweel: “Het doel van dit onderzoek is vaststellen of patiënten met deze aandoening meer risico hebben op het krijgen van corona en of het type medicijn dat ze gebruiken hier nog een rol bij speelt. Hun partners en huisgenoten fungeren hierbij als controlegroep.”

(De tekst gaat verder onder de foto.)

V.l.n.r. internist-hematoloog Peter Westerweel, arts-assistenten Interne Geneeskunde Eva Jansen en Eske van Baalen en internist-hematoloog Mark-David Levin, allen nauw betrokken bij diverse coronastudies in het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Geneesmiddel
In een ander onderzoek krijgen patiënten met corona tocilizumab toegediend als geneesmiddel. “Dit is een bestaande ontstekingsremmer, die een signaalstofje blokkeert dat een rol speelt bij de ontstekingsreactie in de longen van coronapatiënten. Onze hypothese is dat bij gebruik van dit middel de longen minder door Covid-19 aangedaan raken.” De studie wordt gecoördineerd door het Universitair Medisch Centrum Groningen en onder andere het Albert Schweitzer ziekenhuis zorgt voor deelnemende patiënten. Westerweel: “Dit onderzoek is vooral relevant omdat er vooralsnog tegen corona geen behandeling met geneesmiddelen bestaat. Het enige dat we nu kunnen doen, is de eigen afweer van de patiënt ondersteunen.”

Trombose
Een derde onderzoek waarbij het Albert Schweitzer ziekenhuis betrokken is, betreft trombose en longembolieën bij patiënten met corona. Dit is een databaseonderzoek vanuit de universitaire centra van Leiden en Rotterdam, waarbij het ziekenhuis in Dordrecht deelnemer is. Het doel is meer te gaan begrijpen van stollingsprocessen bij mensen die met Covid-19 besmet zijn. 

Afweer
Zelf heeft het Albert Schweitzer ziekenhuis dan weer een lokale studie (alleen in dit ziekenhuis) opgezet naar de effecten van corona op het afweersysteem, door de samenstelling van de afweercellen in het bloed van opgenomen coronapatiënten te meten en deze te vergelijken met data van patiënten zonder corona. Hieruit moet naar voren komen wat de betekenis is van het feit dat mensen met corona vaker een tekort aan een bepaald type witte bloedcellen (lymfocyten) lijken te hebben. Het vijfde onderzoek is een landelijke studie waaraan het Albert Schweitzer ziekenhuis deelneemt naar algemene kenmerken van coronapatiënten, om het patroon in het ziekteverloop beter te gaan begrijpen.

Toestemming
Wegens de grote impact van corona is de wetenschappelijke en ethische toetsing van onderzoeken versneld doorlopen. Voor databaseonderzoeken wordt gewerkt met gecodeerde gegevens (niet direct herleidbaar tot patiënten), ook van mensen die niet nadrukkelijk toestemming hebben gegeven voor het gebruik van hun gegevens. Patiënten kunnen toestemming wel actief weigeren door dit te laten weten aan hun behandelaar. Normaal verloopt dit andersom en moet actief toestemming worden gegeven. Patiënten die deelnemen aan het testen van een geneesmiddel, zijn hiervan op de hoogte en hebben hiermee ingestemd.

U bent nu hier

MijnASzIk ben zorgverlenerNieuwsberichten professionals2020MeiAlbert Schweitzer ziekenhuis actief in corona-onderzoek: ‘Juist nú data verzamelen’
Naar boven