Hier vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over corona. Lees meer

Kopafbeelding

'Heel happy dankzij thuis dialyseren'

Mevrouw Nadia de Pee kan sinds kort thuis dialyseren. Ze hoeft niet meer drie keer in de week naar het ziekenhuis om haar bloed te laten zuiveren. “Heel fijn”, vindt ze.

Ze nodigde onze bestuursvoorzitter Peter van der Meer en internist-nefroloog Mario Korte uit om te laten zien hoe ze nu in haar eigen huis dialyseert. “Ik ben heel happy thuis”, vertelt mevrouw De Pee. “Als ik na ruim vier uur klaar ben met dialyseren, ben ik meteen thuis. Voorheen was ik uren in het ziekenhuis en moest ik ook nog op de taxi wachten.”

Ze wordt begeleid door dialyseverpleegkundige Marianne van Duffelen en haar collega-verpleegkundigen. “Zo heb ik toch nog de vertrouwde gezichten uit het ziekenhuis om me heen. Ik heb ze gewoon meegenomen naar huis”, zegt mevrouw De Pee lachend.

 

V.l.n.r: Peter van der Meer (voorzitter Raad van Bestuur), Mario Korte (internist-nefroloog), mevrouw De Pee en Marianne van Duffelen (dialyseverpleegkundige).

Training

De Dordtse heeft een training gehad zodat ze zelf de dialysemachine kan klaarmaken voor gebruik. Een verpleegkundige van het ziekenhuis sluit haar aan op de machine, maar op termijn zou mevrouw De Pee dat ook zelf kunnen leren. Tijdens de dialyse blijft de verpleegkundige erbij.

Het huis moest wel verbouwd worden voor de dialysemachine. De meterkast werd aangepast, omdat het apparaat veel elektriciteit nodig heeft. Ook is op zolder een extra machine met waterleidingen geplaatst dat zorgt voor zuiver water, waarmee gespoeld kan worden. De kosten worden door de zorgverzekeraar vergoed.

Eigen huis

Wat mevrouw De Pee doet, terwijl ze thuis aan de dialysemachine ligt? “Slapen! Als ik mijn ogen opendoe, is de tijd vaak al bijna voorbij.”

Dialyseverpleegkundige Marianne van Duffelen ziet dat mensen thuis meer zichzelf kunnen zijn. “Natuurlijk zitten ze nog steeds vast aan een machine, maar ze zijn wel in hun eigen huis. Kinderen kunnen langskomen, ze zijn meer onderdeel van het gewone leven in plaats van dat ze uren in het ziekenhuis doorbrengen.”

Steeds meer nierpatiënten kunnen de komende jaren in eigen huis dialyseren. Voorwaarde is wel dat iemand een stabiele gezondheid heeft en ruimte moet hebben in huis.

U bent nu hier

MijnASzIk ben zorgverlenerNieuwsberichten professionals2018Juli'Heel happy dankzij thuis dialyseren'
Naar boven