Hier vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over corona. Lees meer

Kopafbeelding

Medische zakkaartjes bij elkaar in één handige app

23 maart 2016

Verpleegkundigen en artsen van het Albert Schweitzer ziekenhuis hoeven de welbekende ‘zakkaartjes’ vanaf nu niet meer in hun borstzak bij zich te dragen. De kartonnen, geplastificeerde geheugensteuntjes die decennialang dienst deden, zijn voortaan digitaal te raadplegen op een smartphone via de ‘ASz Zakkaarten App’. Het rondlopen met een veelheid aan kaartjes - of onverhoopt met een verouderde versie - behoort in dit ziekenhuis tot het verleden. 
 
In de ASz Zakkaarten App zijn de vele kaartjes samengebracht, die ondersteunend zijn aan het werk van de verpleegkundige, de verpleegkundig- en medisch specialist en andere zorgverleners. Het zijn kaartjes waarop in het kort bijvoorbeeld een protocol, richtlijn of stroomschema staat weergegeven, of aandachtspunten rondom zaken als medicatieoverdracht, signaleren van sepsis of decubitus, maar ook wat te doen bij brand. 


Verouderd 
De app is een initiatief van de Verpleegkundige Advies Raad (VAR) van het Albert Schweitzer ziekenhuis, in samenwerking met de medisch specialisten. Netty de Graaf, verpleegkundig specialist longziekten en voorzitter van de VAR: “We zagen dat het middel zakkaartje niet meer optimaal werkte. Je moest altijd zorgen dat je al jouw kaartjes bij je had. Sommige zorgverleners hadden binnen hun taakgebied met veel kaartjes te maken. Zodra het kaartje gedrukt is, kan het alweer verouderd zijn en het is lastig te updaten. Met de app hebben we al deze problemen niet meer.”

Interactief
“Je kunt er bovendien meer mee doen”, vervolgt verpleegkundige Gerard Geijtenbeek, die nauw betrokken was bij de ontwikkeling. “Zo kunnen onze zorgprofessionals in de app interactieve vragenlijstjes doorlopen die helpen om bepaalde acties uit te voeren. En bij een wijziging in een protocol of werkwijze, is dat binnen vijf minuten aangepast en heeft iedereen meteen het juiste kaartje in zijn scherm. Je hoeft dan niet met een campagne de in omloop zijnde papieren kaartjes terug te halen. De app biedt naast gemak dus ook echt een stuk kwaliteits- en patiëntveiligheidsverbetering! Ook mooi: we kunnen een onbeperkt aantal kaartjes in de app opnemen.”


Verpleegkundig specialist Netty de Graaf (links) en researchverpleegkundige Maaike van den Heuvel tonen trots de ASz Zakkaarten App. 

Enthousiast
De eerste reacties zijn zeer positief. De Graaf: “Alle verpleegkundigen en dokters die de app hebben gezien, zijn enorm enthousiast. Het is een mooie volgende stap in het steeds digitaler en mobieler werken in ons ziekenhuis. Voor zover wij weten is er nog geen ander ziekenhuis dat zijn zakkaarten heeft gebundeld op deze manier, terwijl ze toch vrijwel overal worden gebruikt.” 
 
Downloaden
Het ziekenhuis gaat zorgmedewerkers stimuleren om spoedig over te stappen op de app, zodat binnen afzienbare tijd alleen het woord ‘zakkaartje’ nog herinnert aan de oude tijd. De ASz Zakkaarten App werkt zowel op iOS als Android en is voor medewerkers te downloaden uit de appstores. De app is beveiligd met een wachtwoord; de kaartjes zijn immers afgestemd op de zorg in het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Het ziekenhuis werkte voor deze app samen met Interactive Studios uit Rosmalen.

U bent nu hier

MijnASzIk ben zorgverlenerNieuwsberichten professionals2016MaartMedische zakkaartjes bij elkaar in één handige app
Naar boven