Hier vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over corona. Lees meer

Kopafbeelding

Leven met diabetes, boeiende infoavond op 14 november

28 oktober 2016

De lichamelijke klachten en de medische behandeling van diabetes kunnen al belastend zijn. Maar de gevolgen voor ‘het gewone leven’ zijn dat soms nog veel meer. Daarover gaat een informatieavond die het Diabetescentrum van het Albert Schweitzer ziekenhuis houdt op Wereld Diabetes Dag, maandag 14 november vanaf 19.30 uur. Aanmelden is nodig en kan hier
 
Een zogeheten ‘hypo’ (lage bloedsuikerspiegel) kan een diabetespatiënt soms zomaar overvallen. Op dat moment functioneert hij/zij niet meer goed, de patiënt kan verward of geagiteerd raken en zelfs het bewustzijn verliezen. Weten de omstanders dan wat ze moeten doen? Is er begrip? "Mensen met diabetes kunnen hier heel onzeker van worden en zich soms schamen", vertelt internist Ton Meijer. "Zij moeten bovendien altijd van tevoren proberen in te schatten wat inspanning of emotie zal doen met hun bloedsuikers. Vermijding, isolement en zelfs depressie liggen daarbij op de loer."


Een deel van het Diabetesteam van het Albert Schweitzer ziekenhuis, met internist Ton Meijer zittend rechts.


Uitwisselen
Voor deze zogeheten 'psychosociale gevolgen' is helaas minder aandacht in de spreekkamer van de dokter of de verpleegkundige. Meijer: "Daarom is het uitwisselen van ervaringen en het contact met lotgenoten zo belangrijk. Tijdens de informatieavond is iedereen uit de regio die diabetes heeft welkom, ongeacht het type diabetes of de leeftijd. Waar men onder behandeling is, bij de huisarts of in een medisch centrum, maakt niets uit."

Meer begrip
Drie patiënten – van jong tot oud – en een moeder van een kind met diabetes vertellen hun persoonlijke verhaal. Om ‘het ijs te breken’ zal theatermaakster én diabetespatiënt Izaira Kersten een korte voorstelling geven. Brigiet Brink, diabetescoach, geeft adviezen over hoe je diabetes in je sociale leven kan inpassen en hoe je de ziekte vaker onderwerp van gesprek kunt laten worden, voor meer begrip.
 
Het programma begint om 19.30 uur in de grote zaal (auditorium) van het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk en duurt tot circa 22.00 uur. Deelname is gratis. De zaal kan 180 mensen herbergen, dus tijdig aanmelden is raadzaam!

Programma

19.30 uur Welkom

19.35 uur Anekdote door een kind met diabetes

19.40 uur Anekdote door een moeder van een kind met diabetes

19.45 uur Izaira Kersten met haar voorstelling ‘Suiker’
20.30 uur Pauze
20.45 uur Anekdote door een jongvolwassene met diabetes

20.50 uur Anekdote door een oudere volwassene met diabetes

20.55 uur Brigiet Brink met haar presentatie ‘Beter leven met diabetes’

21.45 uur Nabespreken/vragen stellen
22.00 uur Afsluiting
 
 
 

U bent nu hier

MijnASzIk ben zorgverlenerNieuwsberichten professionals2016OktoberLeven met diabetes, boeiende infoavond op 14 november
Naar boven