Hier vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over corona. Lees meer

Kopafbeelding

Identificatie in het ziekenhuis: ook onder de 14 jaar

Iedereen die in het ziekenhuis een specialist bezoekt of wordt opgenomen, moet zich kunnen identificeren. Oók kinderen onder de 14 jaar. Dit is al sinds 2009 zo bepaald in de Zorgverzekeringswet, maar niet iedereen is hiervan op de hoogte.

Het is een lastige regel, omdat zulke jonge kinderen in Nederland niet verplicht zijn een identiteitsbewijs (ID) te hebben. Ouders van patiëntjes zonder ID moeten er dus een aanschaffen, speciaal voor een bezoek aan het ziekenhuis. Tenzij ze er al een hebben in verband met een reis naar het buitenland, maar dat geldt lang niet voor iedereen. Het is echter ook een regel waar we niet omheen kunnen, want zorgverzekeraars kunnen weigeren een behandeling te vergoeden als wij de identiteit van de patiënt niet hebben gecontroleerd. De kosten moet de patiënt dan zelf dragen. Dit geldt voor patiënten van alle leeftijden

We vragen daarom ook bij patiënten onder de 14 jaar naar een ID-bewijs. Heeft een (ouder van) een patiënt geen ID-bewijs voor het kind bij zich, dan vragen we de patiënt binnen veertien dagen terug te komen om zich alsnog te legitimeren.

In Zorgdomein hebben we een notificatie opgenomen die ouders hierop wijst.
 

U bent nu hier

MijnASzIk ben zorgverlenerNieuwsberichten professionals2016OktoberIdentificatie in het ziekenhuis: ook onder de 14 jaar
Naar boven