Hier vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over corona. Lees meer

Kopafbeelding

Maatregelen tegen verspreiding VRE-bacterie

28 april 2015

Bij acht opgenomen patiënten van het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk is de afgelopen week vastgesteld dat zij de bacterie ‘Vancomycine-Resistente Enterokok’ (VRE) bij zich dragen. Dit bleek uit contactonderzoek naar aanleiding van een toevallige bevinding.

Enterokokken komen van nature voor in de darmen, maar de VRE heeft als nadeel dat deze ongevoelig is voor gangbare antibiotica. De VRE is als zodanig niet gevaarlijk. Bij ernstig zieke en/of verzwakte patiënten kan de VRE wel infecties veroorzaken, die vervolgens moeilijk behandelbaar zijn wegens de ongevoeligheid van de bacterie.

Isolatie
De patiënten om wie het gaat, krijgen momenteel geen speciale behandeling in relatie tot de bacterie. Zij worden wel volgens protocol in contactisolatie verpleegd. Uiteraard wordt hun toestand bijzonder goed in de gaten gehouden. Naarmate de patiënt opknapt van zijn/haar ziekte of ingreep, neemt het risico dat de VRE voor hem/haar vormt af. Eén patiënt van de acht is al ontslagen en naar huis, twee anderen zijn klaar voor ontslag.

Test
Het contactonderzoek onder andere patiënten die in de nabijheid van deze acht patiënten opgenomen zijn geweest, is nog gaande. Mensen kunnen ook na hun ontslag nog een verzoek krijgen tot het afnemen van testen. 

Reiniging
De nu nog opgenomen patiënten met VRE worden verpleegd door zorgmedewerkers die tijdelijk niet met andere patiënten werken. Zodra een kamer vrijkomt na ontslag van een patiënt met VRE, wordt deze pas na grondige reiniging weer vrijgegeven voor normaal gebruik. Nieuwe patiënten komen op geen enkele manier in contact met de patiënten die de bacterie dragen.

Bron
Het Albert Schweitzer ziekenhuis is er alles aan gelegen om verspreiding te voorkomen, te meer omdat diverse ziekenhuizen in Nederland al langere tijd kampen met een VRE-uitbraak, die hardnekkig kan blijven aanhouden. De bron van de huidige VRE-besmettingen is onbekend en vermoedelijk niet te achterhalen. 

________________

Update 11 mei 2015
In de voorbije twee weken hebben we tijdens de contactonderzoeken de VRE-bacterie aangetroffen bij nog eens 20 personen (dus in totaal nu 28 personen). Het merendeel van hen is niet meer opgenomen in het ziekenhuis en is niet ziek door de bacterie. Voor hen en voor ons is de wetenschap dat ze de bacterie dragen, alleen van belang bij een eventuele nieuwe ziekenhuisopname. Het contactonderzoek zetten we voort, zolang er nog nieuwe bevindingen bijkomen. In totaal zijn of worden op dit moment 1200 patiënten benaderd voor de test. De kans op verspreiding binnen het ziekenhuis is tot het minimum beperkt, doordat we gescheiden verpleegomgevingen hanteren.

Aanvullende informatie
Wilt u meer lezen over het contactonderzoek, dan kan dat hier: http://www.asz.nl/patienten/patientenvoorlichting/folders/bacterie/vre-bacterie--het-contactonderzoek.pdf 

Meer informatie voor dragers van de VRE-bacterie staat hier:
http://www.asz.nl/patienten/patientenvoorlichting/folders/bacterie/als-u-drager-bent-van-de-vre-bacterie.pdf

Vragen?
Met vragen kunt u, tijdens kantooruren, bellen met (078) 6542687. 
 

U bent nu hier

MijnASzIk ben zorgverlenerNieuwsberichten professionals2015AprilMaatregelen tegen verspreiding VRE-bacterie
Naar boven