Hier vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over corona. Lees meer

Kopafbeelding

Omdenken vanuit de patiënt

Wanneer voelt de patient zich welkom en echt betrokken bij de behandeling en hoe kunt u daar in uw praktijk op inspelen? Voor een antwoord op deze vragen bracht de poliklinische apotheek van het ASz op 20 januari j.l. een aantal bijzondere sprekers bijeen. Thema van deze dag: ‘Omdenken vanuit patiëntperspectief’.

“Een grotere zorgkwaliteit leveren in combinatie met lagere kosten is alleen mogelijk door patiëntparticipatie en innovatie,” meent Sasja van Bommel, poliklinisch apotheker ASz. “De vraag ‘wat kunnen wij vandaag voor u betekenen’ staat daarbij centraal. Hoe komt u erachter waar de patiënt behoefte aan heeft en hoe speelt u daar gericht op in? Ons jubileumsymposium op 20 januari j.l. stelde die vragen centraal.” Ruim 150 deelnemers waren aanwezig en genoten van een verrassend sprekerspanel.

Originele invalshoeken
Het thema ‘Omdenken vanuit patiëntenperspectief’ werd door de sprekers vanuit diverse deskundige invalshoeken op originele wijze belicht. Directeur van de poliklinische apotheek Maryse Spapens hield het welkomswoord en vertelde de visie van de poliklinische apotheek op dit thema. Internist-hematoloog Peter Westerweel opende de deur naar de digitale spreekkamer, Ingrid Straet bracht namens het Instituut voor Psyche Economie wat meer ‘Humanity into the Business’ en BN’er Mijnheer Reimers gaf zijn visie als dé gastheer uit het hotelwezen en als ervaringsdeskundige. ‘Plaats de patiënt op een piëdestal’, was zijn motto. Via een facetalkverbinding werd contact gelegd met Lucien van Engelen van het Radboud Reshape center, ook wel één van de meest invloedrijke mensen in de zorg zonder medische achtergrond genoemd en gespecialiseerd in patientcare en e-Health. John Taks vertaalde het symposiumthema naar het ASz (‘Als ik hier als patiënt behandeld zou worden, zou ik me dan veilig voelen?’) en dagvoorzitter Ruud Koolen, hoofdredacteur van Skipr, leidde het symposium op inspirerende wijze.

Sasja: “De lezingen waren inspirerend en het was geweldig dat er zo veel mensen aanwezig waren in het Auditorium. Ruim 70% van de aanwezigen heeft naderhand een enqûete ingevuld en de dag met een 8.2 beloond. We hebben een ontzettend goed gevoel aan dit symposium overgehouden.”

Edifact
Tijdens het intermezzo werd een korte film gepresenteerd, gemaakt door het team van de poliklinische apotheek. Sasja: “Iedereen heeft een eigen verhaal en het is aan ons om daar goed naar te luisteren. Omdenken vanuit de patiënt is zó belangrijk en dat kunnen we op veel fronten doorvoeren. Een goed voorbeeld van hoe we dat samen kunnen bewerkstelligen? Alle huisartsen uit de regio kunnen in hun HIS van ons een electronische terugkoppeling (edifact) krijgen van medicatie die niet door hen is voorgeschreven, maar wel door ons verstrekt is. Zo blijven patiëntendossiers actueel. Huisartsen die hiervoor in aanmerking willen komen, kunnen mij mailen: s.van.bommel@asz.nl.“

Meer lezen over dit symposium?
De presentaties van de gastsprekers op dit jubileumsymposium kunt u nalezen via
http://www.asz.nl/professionals/terugblik-symposia/symposium--omdenken-vanuit-patientperspectief---20/  

De korte film die tijdens het intermezzo getoond werd, ziet u hier:
http://youtu.be/o5BfbmnzuUo

Het symposium is opgenomen door Farmaactueel: http://www.farmaactueel.nl/webcasts/extern/ASZ2015/Inleiding.htm
 

Naar boven