Hier vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over corona. Lees meer

Kopafbeelding

WhatsAppen bevalt patiënten en Albert Schweitzer ziekenhuis goed, middel blijft bestaan

30 mei 2014

Patiënten en het Albert Schweitzer ziekenhuis zijn allebei tevreden met WhatsApp als extra communicatiemiddel. Daarom gaat het ziekenhuis voor onbepaalde tijd door met het beantwoorden van vragen en het geven van informatie in tekstberichten via de mobiele telefoon.

"Het wordt gaandeweg één van onze gewone communicatiekanalen, net als telefoon, e-mail en social media", vertelt communicatieadviseur digitale media Ralph Bouman. 

 
Op zoek naar het antwoord
Tijdens een proefperiode van drie maanden bleek dat er structureel minimaal enkele vragen per dag binnenkomen op de mobiel. Bouman: "Circa de helft van de enkele honderden vragen waren van huishoudelijke aard: wat zijn de openingstijden van het bloedprikken, wat is het telefoonnummer van een polikliniek, biedt u stages of opleidingen aan, enzovoort. Deze konden we bijna altijd onmiddellijk beantwoorden vanuit de afdeling Communicatie, waar we de telefoon 'bemannen'. Soms gaan wij intern op zoek naar het antwoord." 
 
Doorverwijzen
De andere helft van de vragen was medisch inhoudelijk, of zat daar tegenaan. "Iemand is bijvoorbeeld onlangs geopereerd en wil iets weten over de pijnstilling. Deze vragen mogen en kunnen we niet centraal beantwoorden, maar we verwijzen de 'apper' dan wel direct naar de juiste zorgverlener. Patiënten voelen zich dan toch op weg geholpen. We hebben ook veel mensen geadviseerd om de huisarts te benaderen met hun zorgen. Sommige algemene medische vragen kunnen we weer wél beantwoorden, omdat die gegevens ook in onze patiëntenfolders staan. Bijvoorbeeld: hoe lang moeten normaalgesproken buisjes in het oor van een kind blijven zitten?"
 
'Avontuur'
Het is voor het ziekenhuis ook nog een beetje een 'avontuur', aldus Bouman. "Interessant is dat we echt nieuwe verhoudingen zien ontstaan. Kennelijk voelt het voor veel mensen heel normaal om te appen met het ziekenhuis. Er zitten soms ook erg persoonlijke vragen bij. Uiteraard blijven die volstrekt vertrouwelijk. Wij weten bovendien niet precies wie we 'aan de lijn' hebben." Veel tevreden appers gaven aan het eind van het gesprek aan: 'Handige service dit!', aldus Bouman. "Voor ons is een voordeel dat appers ons er soms op wijzen dat informatie die we op andere plekken geven, niet helemaal duidelijk is. Die kunnen we dan weer verbeteren." 
 
Online zorgzaken regelen
Een flink aantal vragen ging ook over de mogelijkheid om online afspraken te maken, of het online kunnen inkijken van dossiers. Ook vroeg meermalen iemand: ik ben doof en kan niet bellen voor een afspraak, kan ik dat nu via WhatsApp regelen? Bouman: "Helaas moeten we daar nu nog 'nee' op antwoorden. Maar het geeft duidelijk aan dat de behoefte sterk leeft om online zorgzaken te regelen. Achter de schermen lopen bij ons verschillende proeven om online meer mogelijk te maken, tot zelfs eenvoudige consulten bij de arts via de iPad." 
 
Het WhatsAppnummer van het Albert Schweitzer ziekenhuis is 06 - 12 788 778 . Hier is meer info over het WhatsAppen met het ziekenhuis te vinden.
 

U bent nu hier

MijnASzIk ben zorgverlenerNieuwsberichten professionals2014MeiWhatsAppen bevalt patiënten en Albert Schweitzer ziekenhuis goed, middel blijft bestaan
Naar boven