Hier vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over corona. Lees meer

Kopafbeelding

“97% van onze patiënten zegt ‘ja’ tegen LSP”

Poliklinisch apotheker ASz Sasja van Bommel:
“97% van onze patiënten zegt ‘ja’ tegen LSP”

Bij het opt-in’en van patiënten scoren de poliklinische apotheken van het Albert Schweitzer ziekenhuis bijzonder goed: maar liefst 97% van hun patiënten heeft toestemming gegeven om medicatiedossiers te delen. “We spannen ons ook in om het regionale percentage omhoog te krijgen,” zegt Sasja van Bommel, apotheker van de poliklinische apotheken ASz.

Eigenlijk hadden alle apotheken in de regio halverwege deze maand moeten overstappen op LSP. Vlak voor die overgang moest deze overgang echter worden afgeblazen vanwege een technische storing bij één van de ICT-leveranciers. “Wij hopen dat we nu alsnog snel kunnen overgaan en het Open Zorg Informatie Systeem (OZIS) met ingang van januari aanstaande achter ons kunnen laten,” stelt poliklinisch apotheker Sasja van Bommel. “In de regio zijn we flink bezig geweest met het klaarstomen voor LSP-gebruik. In onze apotheken heeft 97% van de patiënten toestemming gegeven om hun dossier te delen.Bij de andere apotheken in de regio ligt dat percentage gemiddeld op 40%. Voor huisartsen geldt een percentage van 26.”

Bijzonder initiatief
Om dat percentage bij de apotheken in de regio verder omhoog te krijgen, hebben de dienstapotheek en de twee poliklinische apotheken van het ASz een bijzonder initiatief ontwikkeld. Sasja: “We vragen onze cliënten of zij ook hun eigen apotheek toestemming willen geven om gegevens te delen. Als zij daarvoor een handtekening zetten, kunnen wij deze toestemming faxen naar de betreffende apotheek. Daar hoeft men dan alleen nog maar het vinkje in de computer op groen te zetten. Zo ondervangen we ook de patiënten die die apotheken zelf niet zien.”

Extra handtekening vragen
Zo’n initiatief werkt wellicht ook inspirerend voor andere zorgverleners. Sasja: “Als huisarts kun je je patiënten vragen of zij niet alleen hun huisarts, maar ook hun apotheek toestemming willen geven tot gegevensdeling. Apothekers kunnen dat omgekeerd eveneens vragen. Voor het aanvragen van gecombineerde toestemming zijn vanuit WeMove al formuleren gemaakt. Wie deze formulieren nog niet in bezit heeft, kan ze daar alsnog opvragen. We moeten elkaar toch helpen om dat opt-in percentage in onze regio snel omhoog te krijgen.” Wellicht ook een idee voor úw praktijk?

U bent nu hier

MijnASzIk ben zorgverlenerNieuwsberichten professionals2014December“97% van onze patiënten zegt ‘ja’ tegen LSP”
Naar boven