Hier vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over corona. Lees meer

Kopafbeelding

Zorgpad darmkanker: extra service voor de patiënt

Het nieuwe zorgpad darmkanker, waarmee sinds enkele maanden in ons ziekenhuis gewerkt wordt, blijkt een groot succes. Patiënten reageren positief op de persoonlijke begeleiding door de verpleegkundig specialist. Ook behandelaars zijn enthousiast. Chirurg Joost van der Hoeven: “De multidisciplinaire insteek leidt tot een significante daling van de doorlooptijden. Voor patiënten is dat wel zo prettig.”

Patiënten met dikke darm kanker kunnen in ons ziekenhuis rekenen op een uitstekende specialistische behandeling, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Deze onderzoeken toonden echter tegelijkertijd aan dat de continuïteit van de contacten tussen de betrokken specialisten voor verbetering vatbaar was. Om hier verbetering in te brengen, hebben de chirurgen in samenwerking met de MDL-artsen en oncologen van het ASz een nieuw zorgpad ontwikkeld. Chirurg Joost van der Hoeven: “Als na een scopie van de dikke darm de verdenking is ontstaan van een kwaadaardige aandoening, dan wordt de betreffende patiënt binnen maximaal drie dagen door verpleegkundig specialist Lesley Koet op de polikliniek gezien. Zij vormt vanaf dat moment gedurende het behandeltraject het eerste aanspreekpunt voor de patiënt. Het voordeel van deze casemanager is dat alles nu binnen één hand gehouden kan worden; alle benodigde onderzoeken kunnen direct en op korte termijn door haar gepland worden. Hiervoor hebben we bijvoorbeeld speciaal bij de radiologen en anaesthesiologen van ons ziekenhuis spoedplekken in de agenda aangevraagd en gekregen. Dat werkt wel zo efficiënt.”

Kortere doorlooptijd
De casemanager regelt voor de patiënt alle vormen van onderzoek, is aanwezig bij het multidisciplinair oncologisch overleg en bespreekt met de patiënt ook psychosociale aspecten van de behandeling. Van der Hoeven: “Natuurlijk wordt de patiënt nog steeds door de chirurg gezien, maar dankzij de persoonlijke begeleiding van de casemanager krijgt de behandeling een meer gerichte multidisciplinaire insteek. Patiënten reageren hier bijzonder positief op; dankzij een strakkere afspraakplanning hoeven zij minder vaak naar het ziekenhuis te komen. Deze werkwijze resulteert bovendien in een kortere doorlooptijd, waardoor patiënten sneller geholpen kunnen worden.”
Het nieuwe zorgpad geldt vooralsnog alleen voor patiënten met darmkanker. Inmiddels zijn er plannen om een dergelijk zorgpad ook voor patiënten met endeldarmkanker op te starten.

U bent nu hier

MijnASzIk ben zorgverlenerNieuwsberichten professionals2014JanuariZorgpad darmkanker: extra service voor de patiënt
Naar boven