Hier vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over corona. Lees meer

Kopafbeelding

Informatieavond over euthanasie op 7 november

15 juli 2013

Iedereen die belangstelling heeft voor het onderwerp euthanasie, is welkom op een (gratis) thema-avond in het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk, op donderdag 7 november vanaf 19.30 uur. De euthanasieconsulenten van het ziekenhuis houden deze bijeenkomst omdat zij in de praktijk merken dat er veel misverstanden bestaan.

Aanmelden is beslist nodig en kan via dit aanmeldformulier (klik hier)
.

De euthanasiewetgeving bestaat al ruim tien jaar in Nederland, maar is voor veel mensen toch 'ver van het bed'. Op het moment dat een zieke of oude patiënt écht te maken krijgt met het (al dan niet zelf gekozen) levenseinde, kan het te laat zijn voor een goede afweging. Sommige mogelijkheden liggen dan misschien al helemaal niet meer open. Een van de veel voorkomende misverstanden is dat je recht hebt op euthanasie. Of dat een arts er aan mee moet werken, wanneer de patiënt dit wil. Beide zijn onjuist. 
 
 
Vroegtijdig
Het is verstandig om al vroegtijdig de huisarts of een behandelend medisch specialist te betrekken bij individuele wensen. Daarvoor is wel een zekere basiskennis nodig. Op 7 november wordt deze kennis gedeeld door een huisarts, een medisch specialist en de euthanasieconsulenten van het ziekenhuis. Aan de orde komen bijvoorbeeld de vereisten voor euthanasie, de verschillende hulpverleners en hun rollen en de betekenis van documenten zoals het euthanasieverzoek en het behandelverbod. 
 
Afgewogen keuze
De euthanasieconsulenten willen met deze avond beslist geen reclame maken voor euthanasie. Hun rol is om patiënten met een hulpvraag te helpen bij het maken van een afgewogen keuze. Heel vaak valt deze keuze uiteindelijk juist niet op euthanasie. 
 
Vragen stellen
Er is tijdens de avond zowel aandacht voor de medische, als de juridische, als de menselijke kant van het gekozen levenseinde. Vanzelfsprekend is er volop ruimte tot vragen stellen of contact leggen met de euthanasieconsulent voor een eventueel later gesprek. Het programma duurt circa twee uur.

U bent nu hier

MijnASzIk ben zorgverlenerNieuwsberichten professionals2013JuliInformatieavond over euthanasie op 7 november
Naar boven