Hier vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over corona. Lees meer

Kopafbeelding

Column: Waar blijven de patiënten?

De afgelopen maanden hebben we in ons ziekenhuis te maken gekregen met een dalende instroom van patiënten. Deze tendens was vorig jaar al in andere ziekenhuizen merkbaar, maar is voor ons nieuw en redelijk bijzonder. Met name bij de chirurgische vakken zien we beduidend minder patiëntenaanbod en we vragen ons af wat de oorzaak daarvan kan zijn.

Heeft het te maken met het hoge eigen risicobedrag in de ziektekostenverzekering, een bedrag dat patiënten zo min mogelijk willen aanspreken? Waarbij men ervoor kiest om een behandeling tot later uit te stellen? Mensen weten dat ze in ons ziekenhuis snel terecht kunnen; dat voordeel heeft dus in dit geval ook een nadeel.

Een andere oorzaak kan liggen in het doorverwijsgedrag van huisartsen: is dat misschien wat strakker geworden? Of is er sprake van een ‘gezonde zuivering’, waarbij mensen ervoor kiezen om een niet-noodzakelijke ingreep toch maar niet te laten plaatsvinden? Dat zouden we maatschappelijk gezien weliswaar een wenselijke ontwikkeling vinden, maar ook deze reden blijft de moeite van het nader onderzoeken waard.

En dat is dan ook precies wat we gaan doen, de komende zomermaanden. Want de bijkomende vraag is natuurlijk: wat staat ons de tweede helft van het jaar te wachten? Handhaaft deze situatie zich of kunnen we de komende maanden juist een stormloop verwachten? Het is een onderwerp waarop we ons gaan bezinnen. En waarover we ook graag met u nader in gesprek willen gaan. Herkent u als huisarts hetzelfde beeld of heeft u suggesties? Uw reactie is welkom!

Pier Eringa
voorzitter Raad van Bestuur Albert Schweitzer ziekenhuis
p.eringa@asz.nl

U bent nu hier

MijnASzIk ben zorgverlenerNieuwsberichten professionals2013JuniColumn: Waar blijven de patiënten?
Naar boven