Hier vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over corona. Lees meer

Kopafbeelding

Albert Schweitzer ziekenhuis pakt terrein terug in Elsevier-test

31 oktober 2013

In het jaarlijkse vergelijkend onderzoek 'De Beste Ziekenhuizen' van weekblad Elsevier en bureau SiRM, is het Albert Schweitzer ziekenhuis dit jaar gestegen. In de Elsevier-editie die verschijnt op 2 november 2013 krijgt het Albert Schweitzer ziekenhuis als eindoordeel drie van de vier te behalen 'bolletjes'. Dat is één meer dan in 2012. De Raad van Bestuur is tevreden met die stijging. 

 
"Het onderzoek van Elsevier lijkt in contrast te staan met de AD Ziekenhuis Top 100, waar we onlangs als allerbeste ziekenhuis van Nederland uit de bus kwamen", zegt bestuurder John Taks. "Maar dat verschil is verklaarbaar. Het AD richt zich vrijwel helemaal op de inhoud en kwaliteit van de medische zorg, terwijl Elsevier een bredere 'scope' heeft. Op het onderdeel medische zorg scoren we ook bij Elsevier bestendig hoog, dus dat beeld komt overeen met het AD. Binnen het domein patiëntgerichtheid hebben we het probleem van lange wachttijden dat Elsevier signaleert, inmiddels herkend en aangepakt."

Teruggewonnen
Vorig jaar maakte het Albert Schweitzer ziekenhuis een duikeling in de Elsevier-lijst. In 2011 haalde het de maximale en dus beste score van Nederland. Het jaar daarop halveerde het aantal bolletjes. Van dat verlies is nu weer één volle punt teruggewonnen. Elsevier zet, in tegenstelling tot het AD, de ziekenhuizen niet op een onderlinge volgorde, maar geeft per ziekenhuis maximaal vier bolletjes. Wel wordt de eindscore uitgesplitst naar de domeinen 'patiëntgerichtheid' en 'medische zorg'. Die twee pijlers vallen op hun beurt weer uiteen in 'dienstverlening en wachttijden' en 'veiligheid en effectiviteit'.
 
Het ziekenhuis heeft, voor een grondige eigen analyse van alle veranderingen, de achterliggende gegevens opgevraagd om gericht te kunnen werken aan verbetering waar nodig. 

U bent nu hier

MijnASzIk ben zorgverlenerNieuwsberichten professionals2013OktoberAlbert Schweitzer ziekenhuis pakt terrein terug in Elsevier-test
Naar boven